Uusien autojen hinnat hirvittävät monia ostajia eivätkä kaikki halua pitkään velkavankeuteen auton takia. Tästä syystä käytettyjen autojen kauppa käykin kuumana. Ostettaessa käytettyä autoa on kuitenkin oltava tarkkana, jottei tulisi tehneeksi huonoja kauppoja. Annamme tässä artikkelissa muutaman vinkin hyviin autokauppoihin.

Kaikki lähtee omasta viitseliäisyydestä

Ostaessasi käytetyn auton tarvitset roppakaupalla viitseliäisyyttä, sillä hyvän käytetyn auton löytäminen on taitolaji, joka saattaa aiheuttaa kokemattomalle autonostajalle harmaita hiuksia ja unettomia öitä. Suhtaudu auton etsimiseen kärsivällisesti ja jopa kylmäpäisesti. Mieti tarkasti, mihin tulet autoa pääasiassa käyttämään ja selvitä auton historia huolellisesti. Auton etsimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, jottei tule tehneeksi hätiköityjä päätöksiä, joita myöhemmin karvaasti katuu.

Myös auto-ostoksilla kannattaa muistaa, että asiat, jotka kuulostavat liian hyviltä voidakseen olla totta, eivät yleensä sitä olekaan. Älä siis sorru perusteettomiin lupauksiin, vaan perusta ostopäätöksesi faktoille.

Budjetti asettaa kaupan raamit

Aivan ensimmäiseksi tulee miettiä tarkoin autonostoon varattua budjettia, sillä se asettaa kaupanteolle selkeät raamit. Halvalla ei yleensä saa hyvää, vaikkakin käytettyjen autojen kohdalla saattaa löytää myös hinta-laatusuhteeltaan hyviä helmiä. Monesti käytetyissä autoissa parhain hinta-laatusuhde on automallin keskihintaisissa autoissa. Mallin kaikista kalleimmat yksilöt ovat yleensä ylihintaisia eikä käytetystä autosta kannata koskaan maksaa ylihintaa, sillä käytetyn auton kohdalla auton kunnostamiseen menee todennäköisesti rahaa lähitulevaisuudessa. Toisaalta mallin halvimmilta yksilöiltä saattaa löytyä kyseenalaista historiaa, joskin joissakin tapauksissa halvan hinnan taustalta saattaa löytyä myös omistajan kiire saada auto myytyä, jolloin auton uusi omistaja saattaa tehdä hyvät kaupat kohtuulliseen hintaan.

Osta käyttötarvettasi vastaava auto

On tärkeää, että valitsemasi auto vastaa käyttötarvettasi. Jos auto on sinulle vain keino liikkua paikasta A paikkaan B, saatat selvitä melko edullisellakin autolla, mutta jos toivot, että uusi autosi nostaa samalla statustasi, joudut pulittamaan tällaisesta autosta yleensä edellistä tilannetta enemmän. Maltti on autokaupoilla valttia ja ulkopuolelta tuleviin yllykkeisiin ostaa hulppea, mutta omaan budjettiin sopimaton auto, kannattaa suhtautua maalaisjärjellä!

Huomioi autolta vaadittava tilantarve. Jos mukana on vaikkapa lapsia ja lemmikkieläimiä, varmista, että kaikki mahtuvat istumaan autossa turvallisesti ja mukavasti ja että lasten mahdolliset turvavälineet on helppo kiinnittää autoon ilman, että takapenkillä vallitsee sillit purkissa -tunnelma. Varmista, että myös auton takapakin tila riittää käyttötarkoitukseesi.

Auton käyttötarvetta arvioitaessa auton ajomäärä on tärkeä tekijä. Jos ajat paljon ja pitkiä matkoja, tulee auton olla erityisen luotettava, mutta lyhyessä kaupunkiajossa saatat pärjätä hieman epäluotettavammallakin kulkupelillä.

Auton käyttökustannukset voivat myös asettaa valinnalle rajoja. Yleensä suurikokoinen auto kuluttaa enemmän polttoainetta kuin pieni auto, minkä vuoksi suuren auton käyttökustannukset ovat pientä suuremmat. Sama koskee auton huolto ja -käyttökustannuksia, joita aiheutuu esimerkiksi renkaiden vaihdosta; jos et välttämättä tarvitse kookasta autoa, selviät pienemmillä käyttökustannuksilla valitessasi pienemmän auton. Auton käyttövoima vaikuttaa sen käyttökustannuksiin. Jos ajat erittäin paljon, kannattaa harkita diesel-käyttöistä autoa, mutta vähän ajaville bensiinikäyttöinen auto tulee yleensä polttoaineen osalta edullisemmaksi.

Selvitä autosi historia

Ennen kuin ostat auton, selvitä sen historia mahdollisimman tarkkaan. Omistushistoriaan pääsee käsiksi, kun tietää auton rekisterinumeron. Esimerkiksi autorekisteri.fi-sivusto kertoo rekisterinumeroa ja euron veloitusta vastaan valitun auton kattavan omistushistorian. Toinen vastaava palvelu löytyy Fonectalta.

Jos omistushistoria kertoo, ettei auto ole ollut pitkään aikaan rekisterissä jossakin elinkaarensa vaiheessa tai sen on omistanut vakuutusyhtiö, voi tähän olla syynä se, että autolla on mahdollisesti ajettu kolari. Tällöin auton oston kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Sama koskee tilannetta, jossa auton rekisterinumero on syystä tai toisesta vaihtunut. Selvitä myös, ovatko auton ajoneuvoverot erääntyneet, sillä jos erääntyneitä veroja on ja ostat auton, joudut verojen maksumieheksi.

Muuta pohdittavaa

Joudut päättämään ostatko käytetyn auton yksityismyyjältä vai autoliikkeestä. Ennen autokauppojen lyömistä lukkoon on autoa tarkasteltava huolellisesti ja sitä on koeajettava. Varmista, että autosta löytyy asianmukainen huoltokirja, että auto on katsastettu asianmukaisesti ja ettei siinä esiinny nestevuotoja. Tuntiessasi itsesi epävarmaksi, ota mukaasi luotettava autot tunteva ystävä!