Moni todellinen autoharrastaja haaveilee omasta klassikkoautosta. Sen lisäksi, että tällainen auto on upea hankinta harrastajalle, se saattaa osoittautua myös hyväksi sijoitukseksi. Kerromme tässä artikkelissa, mitä klassikkoauton ostajan tulee ottaa huomioon ja miten auton ostoon kannattaa valmistautua.
3 M:ää
Arvioitaessa klassikkoauton arvoa sekä hintaa voidaan 3 M:än sanoa määrittävän tätä hyvin pitkälle yhden A:n kanssa. Nämä kolme tärkeää ämmää ovat auton moottori, malli sekä merkki ja tärkeä A auton akuperäisyys. Jos vaikkapa klassikkoautoon on vaihdettu vääränlainen moottori, on sen jälleenmyyntiarvo pilalla. Sama koskee tilannetta, jossa auto on maalautettu sellaisella värillä, jota ei mallin alkuperäisvärikartasta löydy. Myöskään vääränlaisilla materiaaleilla verhoiltu klassikkoauto ei säilytä arvoaan siten kuin sen soisi tekevän. Älä siis koskaan käytä klassikkoauton verhoiluun sellaisia materiaaleja, jotka eivät sovi klassikkoauton aikakauteen. Joskus nimittäin voi käydä niinkin, että vääränlainen auton entisöinti ei ainoastaan laske klassikkoauton arvoa, vaan se saattaa jopa estää sen jälleenmyynnin järkevään hintaan. Kun klassikkoautoja lähdetään kunnostamaan, tulee siis tietää, mitä tekee.
Tällä hetkellä muskeliautojen saralla erityisen haluttu malli on esimerkiksi Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet vuodelta 1969. Auton olemus on sporttinen, minkä lisäksi sen suorituskyky sekä ajettavuus ovat melko hyviä.
Klassikkoauton entisöinti
Klassikkoauton entisöinti kannattaa yleensä jättää suosiolla asiantuntijalle. Kuten edellä jo todettiinkin, niin vääränlaiset valinnat entisöinnissä, kuten vääränlaiset verhoilumateriaalit, voivat laskea huomattavasti auton arvoa ja jopa estää sen myymisen järkevällä hinnalla. Tästä syystä klassikkoauton entisöintiin tulee paneutua erityisen huolella, jotta käytetyt materiaalit vastaavat auton alkuperäisiä materiaaleja ja jotta työnjälki on siisti. Harva harrastaja ehtii tai viitsii paneutua entisöintiin niin huolella, että hänen työnsä jälki olisi lähelläkään ammattilaisen työnjälkeä.
Klassikkoautoja työkseen entisöivä alan ammattilainen toteaakin, että hän on nähnyt jopa viikoittain klassikkoautoja, jotka ovat harrastajien tekemien entisöintien jäljiltä surullisessa kunnossa. Montaa autoa on kunnostettu tuntikausia, mutta väärät valinnat ovat johtaneet suoranaiseen katastrofiin. Autoon vaihdettu kori taikka tekniikka saattavat olla vääränlaiset eikä harrastaja ole välttämättä laatinut kunnostusvaiheista asianmukaista dokumentaatiota. Tällaisia autoja alan ammattilainenkaan ei välttämättä mielellään ota kunnostettaviksi, sillä dokumentaation puuttuminen on selkeä riski ja huono lähtökohta auton kunnostamiselle.
On myös hyvä muistaa, että jos klassikkoauto kunnostetaan täydellisesti, se vie jopa ammattimaiselta entisöijältä helposti tuhansia työtunteja. Työ vaatii siis runsaasti aikaa, kärsivällisyyttä ja huolellisuutta.
Millaiset klassikkoautot ovat nyt suosituimpia?
Tällä hetkellä Suomessa suosituimpia klassikkoautoja ovat jenkkiautot, jotka sijoittuvat 60-luvun puolivälistä 70-luvun puoliväliin. Jenkkiautojen lisäksi kysytyimpien klassikkoautojen joukkoon kurvaavat tällä hetkellä 80-luvun eurooppalaiset GTI autot. Sen sijaan 20-30-lukujen klassikkoautoille ei juurikaan ole tällä hetkellä kysyntää.
Jenkkiautojen menekki tuntuu kasvavan vakaata tahtia, mutta sen sijaan brittiautot eivät enää kiinnosta autoharrastajia samalla tavalla kuin aikaisemmin. 80-luvun eurooppalaisvalmisteiset youngtimerit tuntuisivat myös olevan nousussa. Erityisesti nelikymppiset kaipaavat 80-luvun autoja, sillä niissä on tuulahdus omasta nuoruudesta. 80-luvun malleista esimerkiksi Audit, turbo-Porschet sekä autot, joissa on Cosworth-Ford-moottori, kiinnostavat alan harrastajia. Juuri kyseiseen ajanjaksoon liittyykin räväköiden turbomoottoreiden esiinmarssi, joten ei ole mikään ihme, että aikakauden nuoruudessaan eläneet haikailevat turbomoottoreiden perään.