Klassikkoautot ja -autoilu on upea harrastus, johon kuitenkin uppoaa melkoisesti rahaa. Ensinnäkin on hyvä tietää, että Suomessa on melko vähän klassikkoautoharrastajia, minkä vuoksi omaa klassikkoautoa ei välttämättä saa myytyä sillä hinnalla, mitä siitä toivoisi saavansa. Ostajia on kertakaikkiaan Suomen rajojen sisäpuolella liian vähän ja myyntihinnoista on toisinaan tingittävä. Toisaalta Suomesta on viety klassikkoautoja myyntiin myös Keski-Eurooppaan. Tällaisten autojen on oltava riittävän hyvässä kunnossa, jotta niillä olisi mahdollisuuksia tulla myydyiksi näillä Suomen markkinoita enemmän kilpailua sisältävillä markkinoilla.

Auton säilytyskulut

Vaikka klassikkoauton omistaminen tuo mukanaan runsaasti iloa, tuo se mukanaan myös vastuuta sekä huolia – ja sitä rahanmenoa. Jos olet hankkimassa ensimmäistä harrasteautoasi, et luultavasti osaa miettiä ennakkoon kaikkia niitä kuluja, joita klassikkoauton omistaminen tuo mukanaan. Ensinnäkin, jos halua säilyttää autosi arvon, tulee sinun pitää siitä hyvää huolta – itse asiassa tällaita autoa tulee suorastaan vaalia. Tämä aiheuttaa erilaisia ylläpitokuluja. Auton säilytystilojen tulee olla asianmukaiset. Erityisesti harvinaiset ja arvokkaat klassikkoautot tulee säilyttää siten, etteivät sääolosuhteet pääse vaurioittamaan autoa. Aurinko, sade sekä talvi voivat vaurioittaa klassikkoauton ulkopintaa sekä osia, jotka ovat herkkiä haperoitumaan. Tällaisia osia ovat esimerkiksi ovien sekä moottorin tiivisteet.

Klassikkoautoa olisikin hyvä säilyttää ilmanvaihtoisessa ja tasalämpöisessä autotallissa, vaikka tallipaikka ei olekaan ihan halpaa lystiä. Ellei sinulla ole käytössäsi omaa autotallia, kannattaa harkita autolle vuokrattua tallipaikkaa. Vuokratun tallipaikan vuokrakulut saattavat nousta muutamassa vuodessa useampaan tuhanteen euroon, mutta auton asianmukainen säilytys on tärkeä osa sen ylläpitoa. Vuokrakulut kuitenkin vaihtelevat asuinpaikkakunnan mukaan ja vertailu kannattaa tässäkin asiassa. Suurimmissa kaupungeissa vuokratallien hinnat ovat yleensä kaikista suolaisimmat, mutta pienemmistä kaupungeista voi vuokratallin löytää melko edullisesti.

Valitse klassikkoauto huolella

Etsiessäsi itsellesi klassikkoautoa, ole kärsivällinen ja käytä etsintään aikaa. Älä haksahda liian huonokuntoiseen autoon, sillä siitä ei välttämättä enää saa ajokuntoista kulkupeliä, vaikka projektiin uhraisi runsaasti aikaa. Vaikka saisit autonraadon edullisesti, voivat sen kunnostuskulut nousta niin korkeiksi, että auton hinta nousee lopulta huimaksi, ainakin, ellet itse omaa kunnostustaitoja tai ellei lähipiiristäsi löydy alan ammattilaista sinua auttamaan. Jos aiot kunnostaa klassikkoauton itse, kannattaa muistaa, että väärät valinnat esimerkiksi materiaalien suhteen voivat romahduttaa auton jälleenmyyntiarvon jopa niin pahasti, ettei auton myyminen tahdo lainkaan onnistua – ainakaan, jos pyydät autosta järkevää hintaa.

Muista, että huonokuntoinen klassikkoauto saattaa merkitä tuhansia työtunteja sekä suurta rahanmenoa, jotta se saadaan kuntoon. Ostaessasi klassikkoauton, joka on jo entisöity valmiiksi, tiedät ennakolta kulusi, eikä yllätyskuluja ole suurissa määrin todennäköisesti tulossa.

Myös valmiiksi hyväkuntoisen klassikkoauton ostaminen voi olla hyvä vaihtoehto, kunhan auton historia vain tiedetään. Varmista siis ennen kuin allekirjoitat auton kauppakirjan, että klassikkoauton alkuperäiset todistukset ja paperit ovat tallessa ja että auton kaikki entisöintivaiheet on tarkkaan dokumentoitu. Varmista, että autossa ilmenneet mahdolliset viat on korjattu riittävän ajoissa sekä oikealla tavalla. Varmista myös, että autoa on korjattu sen alkuperää kunnioittaen. Tämä koskee niin tekniikka-, muotoilu- kuin rakenneratkaisujakin. Olisi parasta, että korjaukset olisi tehnyt alan ammattilainen, mutta myös taitava asiansa osaava harrastaja on saattanut onnistua entisöinnissä, jos on perehtynyt siihen huolella ja kunnioittanut auton alkuperää.

Harrastajien tekemien kunnostustöiden kohdalla tulee kuitenkin olla aina tarkkana ja kysyä tarvittaessa neuvoa alan asiantuntijalta. Muutoinkin ostaessasi klassikkoautoa kannattaa mukaan ottaa klassikkoautojen asiantuntija, joka osaa arvioida auton kunnon, arvon sekä mallihistorian. Näin sinulla on paremmat mahdollisuudet välttää autonraadot ja tehdä hyvät autokaupat, joista on iloa pitkäksi aikaa eteenpäin. Jos ostat kunnostusta vaativan klassikkoauton, eivätkö omat taitosi tai oma aikasi riitä sen kunnostustöihin, kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun.

Parhaimmillaan klassikkoauto on loistava sijoitus niin harraste- kuin taloudellisessakin mielessä, mutta väärät valinnat voivat tehdä siitä taloudellisen katastrofin. Älä siis anna autokuumeen sumentaa arvostelukykyäsi, vaan vertaile erilaisia vaihtoehtoja ennen valinnan tekemistä!